Εάν προσπαθείτε να αποκτήσετε ένα μωρό ή αν απλά το σκέφτεστε, δεν είναι λάθος να προετοιμαστείτε για την εγκυμοσύνη σας. Η φροντίδα της υγείας σας πριν την εγκυμοσύνη είναι σημαντική και εστιάζει σε ενέργειες που μπορείτε να κάνετε ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να αποκτήσετε ένας υγιές μωρό. Για κάποιες γυναίκες η προετοιμασία του σώματος για την εγκυμοσύνη μπορεί να διαρκέσει λίγους μήνες, για άλλες γυναίκες ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Ανεξάρτητα αν είναι το πρώτο, δεύτερο ή ακόμη και έκτο μωρό σας, τα παρακάτω βήματα είναι σημαντικά για να βιώσετε μια υγιή περίοδο κύησης.
Επισκεφθείτε το γιατρό σας.
Μιλήστε με το γιατρό σας πριν μείνετε έγκυος για την απαραίτητη φροντίδα της υγείας σας. Συζητήστε το ιστορικό σας, καθώς και πιθανές ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να έχετε και που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη μελλοντική εγκυμοσύνη σας. Προβλήματα σε προηγούμενες κυήσεις, φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνετε, θέματα εμβολιασμού, καθώς και τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να κάνετε πριν την εγκυμοσύνη για να αποφύγετε δυσάρεστες εξελίξεις, θα ήταν καλό να τα συζητήσετε με το γιατρό σας.
Προβλήματα υγείας
Εάν πάσχετε από κάποιο πρόβλημα υγείας, βεβαιωθείτε με το γιατρό σας ότι είναι ελεγχόμενο και ότι λαμβάνετε την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή. Τέτοια προβλήματα, μπορεί να περιλαμβάνουν σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδοπάθειες, υψηλή αρτηριακή πίεση, αρθρίτιδα, διατροφικές διαταραχές, καθώς και άλλες χρόνιες καταστάσεις.
Καθημερινές συνήθειες και συμπεριφορές
Συζητήστε με το γιατρό σας εάν καπνίζετε, πίνετε αλκοόλ ή κάνετε χρήση ουσιών. Επίσης, εάν βιώνετε καταστάσεις στρες ή εργάζεστε σε περιβάλλον όπου έρχεστε σε επαφή με τοξικές ουσίες.
Φαρμακευτική αγωγή
Εάν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή πριν μείνετε έγκυος, αυτή θα μπορούσε να είναι επιβλαβής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με αποτέλεσμα να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο. Συζητήστε με το γιατρό σας για την ασφάλεια της αγωγής που λαμβάνετε, καθώς και για πιθανές τροποποιήσεις σε αυτή, εάν κρίνεται επιβλαβής.
Εμβολιασμός
Κάποια εμβόλια συνιστώνται πριν μείνετε έγκυος, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά το τοκετό. Έχοντας κάνει το σωστό εμβολιασμό κατά τη σωστή χρονική στιγμή, αυξάνονται οι πιθανότητες να έχετε μία υγιή κύηση και ένα υγιές μωρό.
Λάβετε 400mcg φολικού οξέος κάθε ημέρα
Το φολικό οξύ είναι μια βιταμίνη Β. Το σώμα μας το χρειάζεται για να δημιουργεί καινούργια κύτταρα. Εάν τα επίπεδα του φολικού οξέος είναι επαρκή, τουλάχιστον ένα μήνα πριν μείνετε έγκυος όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες το μωρό σας να έχει μείζονες ανωμαλίες στον εγκέφαλο του και στη σπονδυλική του στήλη.
Διακόψτε το κάπνισμα, το αλκοόλ καθώς και τη χρήση ουσιών
Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση απαγορευμένων ουσιών, μπορεί να προκαλέσουν σημαντική προβλήματα στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς και στο μωρό της, όπως πρόωρος τοκετός, εμβρυϊκή δυσχέρεια, ακόμη και ενδομήτριο θάνατο. Εάν σας είναι δύσκολο να τα καταφέρετε, επικοινωνήστε με το γιατρό σας ή με κάποιο εξειδικευμένο κέντρο.
Αποφύγετε την έκθεση σε τοξικές καθώς και ρυπογόνες ουσίες
Η καθημερινή επαφή σας με διάφορες τοξικές ουσίες ή ρυπογόνους παράγοντες, στο σπίτι ή στην εργασία σας, όπως συνθετικά χημικά, μέταλλα, λιπάσματα, εντομοκτόνα ή περιττώματα από γάτες ή τρωκτικά, μπορεί να επιπλέξει την εγκυμοσύνη σας και να προκαλέσει σημαντικές ασθένειες στο έμβρυο σας. Οι παραπάνω ουσίες, επίσης, θα μπορούσαν να βλάψουν το αναπαραγωγικό σύστημα το δικό σας ή του συζύγου σας, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν ακόμη και υπογονιμότητα.
Αποκτήστε και διατηρήστε το κατάλληλο σωματικό βάρος
Γυναίκες οι οποίες είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες, εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο για πολλές σοβαρές ιατρικές καταστάσεις, όπως παθολογία στη κύηση, καρδιακή νόσο, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και συγκεκριμένους τύπους καρκίνου (ενδομητρίου, μαστού και εντέρου). Λιποβαρείς γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν, επίσης, ανάλογα προβλήματα υγείας. Το κλειδί της επιτυχίας στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους σώματος δεν είναι οι βραχυχρόνιες διαιτητικές αλλαγές, αλλά η αλλαγή του τρόπου ζωής, που περιλαμβάνει καθημερινή υγιεινή διατροφή και τακτική φυσική δραστηριότητα.
Συζητείστε το κληρονομικό ιστορικό σας, καθώς και του συντρόφου σας, με το γιατρό σας
Ορισμένες παθήσεις που μπορεί να έχουν εμφανιστεί σε μέλη της οικογένειας σας ή σε μέλη της οικογένειας του συντρόφου σας, μπορεί να εμφανίζουν πιθανότητες να κληρονομηθούν στο παιδί σας. Τέτοιες παθήσεις περιλαμβάνουν τη μεσογειακή αναιμία, τη δρεπανοκυτταρική αναιμία, την κυστική ίνωση κ.α. και θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας τις πιθανότητες το παιδί σας να πάσχει από τη κληρονομική πάθηση, καθώς και όλες τις εναλλακτικές επιλογές για να αποτρέψετε κάτι τέτοιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητη και η γενετική συμβουλευτική. Άλλοι λόγοι για να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός γενετιστή περιλαμβάνουν καταστάσεις με κάθ΄εξην αποβολές, με νεογνικό θάνατο, με υπογονιμότητα ή με ιστορικό προϋπάρχοντος τέκνου με γενετική ανωμαλία.
Οδοντική υγιεινή
Πριν να μείνετε έγκυος καλό θα ήταν να έχετε φροντίσει για την υγεία των δοντιών σας, καθώς κάποιες παθήσεις των δοντιών π.χ. φλεγμονές των ούλων, συνδέονται με πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης νεογνών. Τα δόντια σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και η καθημερινή φροντίδα τους είναι σημαντική για να περιορίσετε τις πιθανότητες δυσάρεστων καταστάσεων κατά τη κύηση.